Cheesecake med choklad
Digestivekex (ungefär 3 dl smulor)
Smör (75 g)
400 g philadelphiaost
1 dl socker
2 msk mjöl
3 tsk vaniljsocker
1 äggvita
1 äggula
100 g smält choklad
Mixa digestivekex och smält smör. Tryck ut i en rund form och grädda 10 minuter. Rör ut osten med sockret. Tillsätt mjöl och vaniljsocker. Separera äggvitan från gulan och rör i dem en i taget. Häll smeten i och ringla över den smälta chokladen. Dra ut chokladen med en kniv så att kakan blir lite marmorerad. Grädda i 175 grader i ca 30 minuter. Låt svalna helt innan du skär den i bitar.
Tzatsiki
I vår tzatsiki brukar vi ha riven gurka, turkisk/grekisk yoghurt, vitlök, salt och svartpeppar efter behag... Mycket gott till grillat! ♥
TorskMedFetaost
Lagade torsk med fetaostsås härmom veckan! Inte dåligt ♥
Så här gör du: Blanda fetaost [ungefär en förpackning], turkisk yoghurt, pressad vitlök, delade oliver och soltorkade tomater i en skål. Smaka av med salt. Bred såsen över torskfiléerna och låt den stå ungefär en halvtimme i ugnen!
Mandelmorotskaka
Till en kaka, ca 10-12 bitar:
200 g morötter200 g mandel, skållad och skalad
1 msk kanel
1tsk kardemumma
4 ägg
1 krm salt
2 dl strösocker
1 3/4 dl vetemjöl (kan bytas ut mot 1 1/4 dl potatismjöl för en glutenfri kaka)
Sätt ugnen på 175 grader. Skala och finriv morötterna, kör mandeln i matberedare tills den blir till ett smul. Vispa äggvitor och salt till en fast maräng. Vispa gulor och socker till en luftig smet. Blanda mandel och mjöl, rör ner detta i äggulorna. Rör i morot och kryddorna. Vänd i äggvitan. Smörj en form med löstagbar botten (ca 24 cm). Häll i smeten och grädda kakan mitt i ugnen ca 30 minuter. Låt svalna.
Topping till en kaka:
200 g philadlephiaost
1-2dl florsocker
90g mjukt smör
1msk vaniljsocker
limeskivor till garnering
Vispa ihop ingredienserna till toppingen med en elvips och bred den över kakan. Garnera med skivor av lime.
Lycka till!
Originalreceptet kommer härifrån, och sedan har jag ändrat om det efter smak och tycke! ;]
PastaLaxMangosås
Ost och broccoli
Till två personer:
250 g djupfryst el färsk broccoli
1 nypa salt
1 msk smör el margarin
1 msk vetemjöl
75 g smulad ädelost
2 1/2 dl mjölk
1/2 dl riven ost
Koka broccolin i lättsaltat vatten tills den blivit knappt mjuk ca 4-5 min och låt den rinna av.
Smält smör i en kastrull och rör ner mjölet. Tag kastrullen från värmen och blanda ner ädelost.
Ställ kastrullen på värmen och späd med mjölken, lite i sänder och koka såsen på svag värme under omrörning tills den tjocknar.
Lägg ned broccolin och låt den bli varm. Servera med pasta och kanske ketchup? Eller smulad ädelost? Ta vad du vill, då blir det bäst!
Kokosmazariner
Igår bakade jag mazariner för första gången. Spännande. Jag fyllde dem med kokos, hallon och choklad istället för mandelmassa. Riktigt goda blev de, och det var inte alls svårt att göra!
Till ca 17 mazariner:
Mördeg:
100g smör
3 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
½ dl strösocker
½ ägg
Fyllning:
50 g smör
1-1½ dl socker
1 stort ägg (eller så tar du 1 mindre ägg och andra halvan av ägget du använde till mördegen, det gjorde jag!)
25-50g mörk choklad, hackad
2 msk hallonsylt
drygt 2½ dl kokosflingor
Glasyr:
2 dl florsocker
1½ - 2 msk vatten
1 msk vaniljsocker
Arbeta samman alla ingredienser till mördegen med fingertopparna. Låt vila kallt ca 1 timma. Klä sedan aluminiumformar med degen.
Till fyllningen blandar rör du först smör och socker. (Här blir det enklare om smöret är mjukt!) Tillsätt ägg, choklad, sylt och kokos. Häll fyllningen i formarna.
Grädda i 175-200 graders ugnsvärme ca 15 minuter. Medan kakorna gräddas rör du ihop alla ingredienser till glasyren.
När mazarinerna svalnat glaserar du dem med glasyren. Klart!
Laxmacka
Till en macka:
1 skiva bröd av valfritt slag
1-2 msk cream cheese
2 skivor gravad lax
Sallad
Några droppar citronsaft
Svartpeppar
Bred cream cheese på brödet. Lägg dit lite salladsblad och lägg sedan på laxen. Pressa över lite citronsaft och dra ett (eller två) drag med pepparkvarnen över mackan!
Toppa ev med färsk dill om du har det hemma!
/Linnéa
Banankaka
Idag provade vi på ett nytt banankakarecept! Resultatet? Supergott ♥
Ingredienser:
50 g smör
2-3 mogna bananer
1 ½ dl strösocker
1 ägg
4 msk grädde
2 ½ dl vetemjöl
1 tsk bakpuler
½ tsk bikarbonat
3 msk kakao
1 dl kokosflingor
1 tsk vaniljsocker
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en form. Smällt smöret och låt svalna.
Mosa 2 bananer med sockret. Rör i ägg, smör och grädde. Blanda vetemjöl, bikarbonat och bakpulver och rör ned i smeten. Häll en tredjedel av smeten i en annan skål och blanda i kakao.
Rör ned kokos och vaniljsocer i den ljusa smeten. Varva den ljusa och den mörka smeten i din form. Skiva eventuellt en tredje banan ovanpå kakan. Strö över 2 msk kokosflingor.
Grädda kakan under ca 30 minuter i mitten av ugnen!
Receptet kommer från boken "Två systrars söta"
Chokladbollar
50 gram smör, mjukt
1/4 dl ljus sirap
1/4 dl socker
1 msk kakao
1 msk vaniljsocker
2 msk starkt, kallt kaffe
1½-2 dl havregryn
Garnering: Riven kokos, strössel eller pärlsocker
Blanda alla ingredienser i en bunke. Mixa sedan ihop allt till en smet med en stavmixer. Ställ in i kylen ett slag. Sedan formar du smeten till bollar och rullar i valfri garnering!
Nu blir det andra bullar
Här kommer ni att få ta del av mat&bak á la Linnea och Felicia ;] Enjoy!
Kramar ♥